semua komen terdahulu telah ghaib di alam siber, dengan ghaibnya servis 'blogextra' yang digunapakai dahulunya
BEST VIEW WITH MOZILLA FIREFOX. Get it here

Wednesday, September 08, 2004

Makan lagi...

Tadi Atok menghadiri jemputan resmi satu majlis di pejabat Kedutaan Malaysia London. Majlis bersempena dengan sambutan Kemerdekaan ini diadakan di banquet hall tingkat satu, bermula jam 6 petang hingga 8 malam. Nak dijadikan cerita....

Hari ni Kakak memulakan hari pertama sekolah bagi sessi Tahun 3 (dipanggil Upper I di sekolahnya). Seperti biasa, hari pertama penggal hanyalah separuh waktu biasa, yakni jam 12 tgh dah tamat. Adik ke nursery. Mummy ke London berkhursus sehari. Petang jam 5:30 pula, kelas technical ballet Kakak bermula. Kelas ni di Newbury yang mengambil masa kira-kira 40 minit perjalanan berkereta. Kelas tamat jam 7 mlm. So, macamana ni... nak hantar Kakak, nak ke London. Mujurlah dapat arrange sorang mak rakan sekelas balletnya untuk tolong angkut Kakak bersama ke sana. Selesai satu masalah...

Jam 4:20 ptg, Atok tiba di stesen keretapi (dekat rumah je, jalan kaki 10 minit) untuk ke London; dengan lounge suit hitam bertali leher hijau polka dot kuning penuh bergaya, ehem. Di cuff tersemat links dari cebisan konkrit lantai Fallingwater (Atok ialah ahli FLlW Foundation). Perjalanan keretapi ke Paddington Station, London hanyalah 27 minit. Tiba-tiba ada pengumuman... semua keretapi ke Paddington Station delayed; ada fatal accident on the line at Acton. Alamak...

Tunggu punya tunggu, jam dah pukul 5:10. Alternatifnya, naik keretapi ke Waterloo Station. Tapi keretapi ni terlalu slow dan berhenti di banyak stesen; masa perjalanan ialah 1 jam 20 minit. Paling awal, ada yang jam 5:20 ptg. Mmmm... 5:20, tiba dah 6:40 ptg. Then, nak naik tube lagi, kena tukar line pulak tu. Then, from Hyde Park Corner Tube Stn nak kena jalan lagi. Arghhhhhhh..... naik kete lah, senang.

Terus berlari-lari balik rumah, ambik kunci and start kereta. Hit the afternoon rush hour, arggggghhhhh. Finally, kul 7 malam baru tiba di kedutaan. Nasib baik masih ramai, dan ada juga yang baru tiba. Bunyi muzik gamelan indah berkumandang dari kumpulan yang dianggotai oleh mat dan minah saleh semuanya. Makanan pun sedapppp, hidangan dari Holiday Villa oleh kenalan Atok, Chef Syawal dan anak-anak buahnya; satay, mee mamak, mee hoon, yong tow foo, squid ball, wonton, nasi beriani kambing, etc dan juga kuih muih serta buah buahan.

Sembang dengan someone yang baru balik dari Alpha Klinik. Katanya, Bung Nuar sebenarnya masih kesakitan dan cakapnya pun agak sedikit bercelaru. Melalui jawapan-jawapan yang dituturkan oleh Bung, berbau seolah-olah beliau akan kembali ke padang yang lama. Begitulah kisahnya... perut dah penuh, jam dah 9:30 mlm, Chef Syawal dah bagi tapau sikit... baliklah. Ada yang ajak sambung sembang and minum-minum di tempat lain pula... errr, tak laratlah. Hangpa dok London, senang. Next time 'kay ....

p/s: Dijemput ke kantin baru Malaysia Hall yang akan mula dibuka pada hari Jumaat ini 10hb Sept. The operator, Ms. Misah, is the one who up until recently run Satay House.
Opening Hours:
Breakfast : 7.30 am - 10.00 am
Lunch : 12.00 noon - 4.00 pm
Dinner : 5.00 pm - 9.45 pm
Dengar kata, Set Meal is £2.60

Comments: Post a Comment


Links to this post:

Create a Link